Titel: Nämndemanskalas.

Meddelare: Skräddare Olof Lundgren  År: 1917

Socken/stad: Björna

Vid första tinget, som en nyvald nämndeman varit med om, skall han ha bjudit de andra nämndemännen på ett duktigt kalas. Medan det var tingsställe i Mo, hölls dessa kalas alltid på gästgivaregården. Där fanns förr i tiden att tillgå dryckesvaror av alla slag, så att det var bara att säga till, så fick man, vad man än ville. Sedan blev det mindre med sprit-trafiken på gästgivaregårdarna, var det för de nya nämndemännen att göra en resa till stan någon dag innan tinget började och köpa upp sprit. Mången gång blev nämndemännen under tinget så fulla, att de satt och sov under förhandlingarna. Men det kunde då i deras valmäns ögon göra precis detsamma, ty en nämndeman har inte ansetts ha annan uppgift än svara ja till domarens frågor. "Jamän" har man också därför på skämt brukat kalla dem. Då nämndemansval skulle företagas, har det varit ett vanligt skämt att överlägga med varandra, vilken person i socknen det var, som hade lättast för att somna. Den skulle man ta till nämndeman.